Индия стартира най-голямата система за здравно осигуряване в света, която според премиера Нарендра Моди ще осигури 500 милиона бедни индийци, информира АП.

Програмата, наречена "Модикеър", обещава здравна осигуровка от 6 900 долара на всяко бедно семейство за лечение на тежки заболявания.

Схемата се очаква да струва на централното правителство и на 29-те щатски власти 1,6 милиарда долара на година. Финансирането ще бъде увеличено постепенно в съответствие с търсенето.

Моди представи медицински карти при стартирането на програмата в столицата Ранчи на щата Джаркханд, наричайки го исторически ден за Индия.

Той определи схемата като "голяма стъпка към предоставяне на добро качество и достъпна здравна грижа за бедните в Индия". Повече от 100 милиона семейства ще получат помощ.

Претовареното обществено здраве в Индия среща сериозен недостиг на болници и лекари. Повечето хора използват частни клиники и болници, ако могат да си позволят. Но частна консултация струва около 13-14 долара при положение, че милиони индийци живеят с под 2 долара на ден.

Повече от 60% от разходите на семейство отиват за лекарства и здравна грижа, показват данни на правителството.

Експерти приветстват новата програма, но подчертават, че трябва да включва основна всекидневна здравна грижа вместо вторична и третична здравна грижа при по-сериозни и хронични заболявания.