Индия проведе симулации на национално ниво преди да започне една от най-мащабните програми за масова имунизация в света, информира АФП.

Коронавирус: Индия падна под 20 000 новозаразени за пръв път от юни

Коронавирус: Индия падна под 20 000 новозаразени за пръв път от юни

Индия е на второ място в света по брой на заразени

В петък правителствена комисия препоръча спешна употреба на ваксината на AstraZeneca-Oxford University. Първата ваксина може да бъде поставена през следващата седмица след окончателно одобрение на индийската агенция за контрол на лекарствата.

Индия е втората държава с най-много заразени с коронавирус в света - повече от 10,2 милиона. Тя си постави за цел да ваксинира 300 милиона души от 1,3 милиарда души население до средата на 2021 г.

Индия надхвърли 10 милиона случая на COVID-19

Индия надхвърли 10 милиона случая на COVID-19

60% от 1,35 милиарда души в Индия вече са срещнали с вируса

Индийският серумен институт, най-големият производител на ваксини в света, вече се е запасил с десетки милиони дози от ваксината на AstraZeneca и 96 000 здравни работници са подготвени за поставянето на ваксината.

По време на симулацията 25 здравни работници получиха фиктивни ваксини във всеки един от центровете в страната, които ще ваксинират.

Здравният министър Харш Вардхан заяви, че тренировката ще помогне за изготвяне на експертиза с цел избягване на проблеми по време на имунизацията.

Тази седмица Великобритания и Аржентина разрешиха ваксината на AstraZeneca, докато Световната здравна организация потвърди спешната употреба на ваксината на Pfizer-BioNTech.