Силите Ал-Кудс от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитни части на иранските въоръжени сили) стоят зад бомбардировките в израелското посолство в Ню Делхи през януари. До това заключение са стигнали агенциите за борба с тероризма в Индия по време на разследване. Това съобщи The Hindustan Times в понеделник, като се позова на свои източници.

Според експерти, Иран е планирал терористичната атака, а планът е изпълнен от представители на местната шиитска групировка. "Фактът, че бомбата е с ниска мощност и не са планирани човешки жертви, вероятно се дължи на нежеланието на иранците да развалят отношенията с приятелска държава Индия", цитира изданието думите на индийски експерт в борбата с тероризма. Според вестника на мястото е намерено писмо, адресирано до израелския посланик в Индия. В него авторът на съобщението нарича дипломата терорист. Проверката показа, че писмото е написано от иранец, съобщава вестникът.

Бомба избухна до посолството на Израел в Ню Делхи

Бомба избухна до посолството на Израел в Ню Делхи

Няма пострадали

Припомняме, че малка бомба избухна в края на януари до посолството на Израел в Ню Делхи на годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Прозорците на три автомобила са счупени, но няма жертви и ранени.

Двете държави поддържат близки отношения. Индия е един от най-големите купувачи на израелска военна техника.

През февруари 2012 г. при бомбената атака срещу израелска дипломатическа кола в Ню Делхи пострадаха военното аташе, служител на посолството и други двама. Премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран за атаката.