От следващия месец Индия спира използването на сигнални червени лампи върху автомобилите на президента и премиера на страната с цел да се облекчи трафикът, обявиха властите, цитирани от АП.

Транспортният министър Нитин Гадкари обясни, че премиерът Нарендра Моди е взел решението на среща на кабинета в сряда. Според Гадкари решението ще влезе в сила от 1 май.

Сигнализиращите буркани ще бъдат позволени само на автомобилите на Спешна помощ, пожарната служба и полицията, каза финансовият министър Арун Джаитли, допълвайки, че няма да има изключение.

Тези буркани се възприемат като символ на ВИП култура, която няма място в нашата нова Индия, изтъкна Гадкари и поясни, че сигналните лампи често са използвани като символ на статут.

Всеки индиец е специален. Всеки индиец е ВИП, написа Моди в "Туитър".

Гадкари поясни, че правителството ще трябва да приеме някои процедури преди новите правила да влязат в сила, включително изменение в правилника за движение по пътищата от 1989 г.

Няколко министри, включително Гадкари, веднага премахнаха бурканите от официалните си автомобили след срещата на правителството.