Индия започва своята кампания за ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари, като приоритет ще бъде даден на около 30 милиона здравни и фронтови служители, се казва в правителствено изявление, предаде "Ройтерс".

Премиерът Нарендра Моди направи преглед на готовността за програма за ваксинация срещу COVID-19. Индия се надява да имунизира 300 милиона от своите 1,35 милиарда души безплатно през първите шест до осем месеца на тази година.

С най-голям брой инфекции в света след САЩ, Индия разработва две местни ваксини срещу COVID-19.

Страната съобщи за 18 222 нови случая на коронавирус, като общият им брой достигна 10,43 милиона.

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

Индия одобри две ваксини срещу COVID-19

Индия, с население от 1,4 милиарда души, е втората най-засегната от коронавируса страна

Индийският лекарствен регулатор одобри две коронавирусни ваксини за спешна употреба, Covishield, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет и Covaxin от местната компания Bharat Biotech и държавен институт.

След здравни грижи и работници от първа линия, ваксините ще бъдат дадени на "тези над 50-годишна възраст и групите под 50 години с придружаващи заболявания, наброяващи около 2,7 милиона", се казва в изявлението.

В изявлението не се казва дали федералното правителство е подписало сделки за покупка с Bharat Biotech и Института за серум в Индия, местния производител на ваксината AstraZeneca.

Индия тества преди масовата имунизация срещу COVID-19

Индия тества преди масовата имунизация срещу COVID-19

В петък комисия препоръча спешна употреба на ваксината на AstraZeneca-Oxford University

Mоди също прегледа индийската система за управление на доставката на ваксини Co-WIN - цифрова платформа, която ще предоставя информация в реално време за запасите от ваксини, температурата на съхранение и проследяването на бенефициентите, се казва още в изявлението.

Индия е най-големият производител на ваксини в света. Нейната фармацевтична индустрия освобождава капацитет и напредва с инвестиции, за да подпомогне глобалната кампания за ваксинация.

По-рано през деня Моди заяви, че Индия ще продължи да изнася лекарства, включително ваксини, тъй като компаниите са увеличили производството.

"Светът не само чака ваксините в Индия, но и внимателно наблюдава как Индия се справя с най-голямата програма за ваксинация в света", заяви Моди в ежегодно обръщение към индийците в чужбина.

Индия избира 300 млн. души за приоритетна ваксинация

Индия избира 300 млн. души за приоритетна ваксинация

Индия очкава скок на случаите през текущия фестивален сезон