Основната опозиционна партия в Индия притисна правителството да свика специална парламентарна сесия за оттегляне на нови земеделски закони, които според фермерите ще ги оставят на милостта на големите корпорации, предаде "Ройтерс".

Рахул Ганди, старши лидер от опозиционната конгресна партия, връчи на президента копие от петиция, която според него е привлякла 20 милиона подписа онлайн.

"Премиерът иска да помогне на двама, трима бизнесмени, като въведе земеделските закони", каза Ганди, правнукът на основателя на Индия премиер Джавахарлал Неру.

Правителството казва, че реформите, приети през септември, имат за цел да променят старите процедури за възлагане на обществени поръчки и да отворят пазара.

 Най-малко 22 жертви на протестите на фермерите в Индия

Най-малко 22 жертви на протестите на фермерите в Индия

Най-малко петима фермери са загинали при инциденти на път да се присъединят към протестите

Десетки хиляди фермери са лагерували на национални магистрали в продължение на седмици, настоявайки правителството да оттегли законите, които се опасяват, че в крайна сметка ще премахнат регулираните пазари и ще спрат правителството да купува пшеница и ориз на гарантирани цени.

Шест кръга от преговори между държавни служители и профсъюзни лидери на фермерите не успяха да разрешат задънената улица. Премиерът Нарендра Моди миналата седмица предложи "много смирено" да проведе допълнителни дискусии.

В четвъртък правителството отново покани протестиращите фермери за по-нататъшни разговори.

Лидерите на профсъюзите на фермерите обвиниха правителството, че се опитва да ги отслаби и дискредитира, описвайки протестиращите фермери като "антинационални".

"Вие се справяте с протестиращи фермери по начин, сякаш те не са онеправдани граждани, а политически съперници", подчертава Коалиция от земеделски съюзи, в писмо, адресирано до министерството на земеделието. 

"Фермерите ще бъдат принудени да засилят допълнително своята агитация за оцеляването им, ако правителството продължи да се отнася към тях по този начин", се казва в писмото.