Индийски учени обявиха на голяма научна конференция, открита от премиера Нарендра Моди, че отхвърлят открития на Исак Нютон и Алберт Айнщайн, съобщава БиБиСи.

Те също така коментират, че древните индуси са изобретили изследването на стволови клетки. Индуистките митове и религиозни теории все по-често стават част от дневния ред на индийския научен конгрес.

Но учени обясняват, че ирационалните забележки на тазгодишната научна конференция са върха на изумлението. Ръководителят на южен индийски университет цитира стар индуски текст като доказателство, че изследването на стволови клетки е било открито в Индия преди хиляди години.

Джи Нагашвар Рао, заместник управител на университета Андхра обяснява и че демонът цар от индуисткия религиозен епос, Рамаяна, е имал 24 вида самолети и мрежа от площадки за кацане в днешна Шри Ланка.

Друг учен от университета в южната част на Тамил Наду, който говори на конференцията коментира, че Исак Нютон и Алберт Айнщайн грешат и гравитационните вълни трябва да бъдат преименувани на "Вълни на Нарендра Моди".

Според д-р Киршан, Нютон не "разбира гравитационните отблъскващи сили" и теориите на Айнщайн са "подвеждащи".

Критици обясняват, че древните текстове все се четат и се ползват - но е безсмислено да се предполага, че са наука. Индийската асоциация на научния конгрес изразява "сериозна загриженост" за твърденията.

"Ние не се съгласяваме с техните възгледи и се дистанцираме от техните коментари. Това е жалко. Има сериозна загриженост за такъв вид изказвания от отговорни хора", коментира пред АФП Пременду П Матур, генерален секретар на индийската научна асоциация.

Миналата година министърът на образованието на Индия, Сатяпал Сингх, обясни на церемонията по награждаване, че самолети са споменати за първи път в древния епос Рамаяна.

Той също така обяснява, че първият самолет е изобретен от индианец на име Шивакар Бабуджи Талпаде осем години преди братята Райт.

През 2014 г. министър-председателят Нарендра Моди обясни на среща на лекари и медицински персонал в болница в Мумбай, че историята на хиндуисткия бог Ганеша, чиято глава на слона е прикрепена към човешко тяло, показва козметична хирургия в древна Индия.

Министърът на образованието за западния щат Раджастан заяви през януари 2017 г., че е важно да се "разбере научната значимост" на кравата, тъй като тя е единственото животно в света, което едновременно и вдишва, и издишва кислород.