Случаите на варианта B.1.617.2 Covid, произхождащ от Индия, са се увеличили с 28% от понеделник, коментира Мат Ханкок, като обяви, че тестовете ще бъдат разширени до още шест области, съобщава "Гардиън".

Здравният секретар каза на депутатите, че броят на случаите с разкрития вариант на Индия в Обединеното кралство се е увеличил до 2 967. Това е увеличение с 28% само за два дни от 2323 потвърдени случая, идентифицирани в понеделник.

Ханкок обясни, че правителствените системи за наблюдение на биологичната сигурност, които включват мониторинг на канализацията и анализ на данните за пътуванията, са идентифицирали няколко други области, които могат да бъдат обезпокоителни.

Джонсън е притеснен от покачване на индийския коронавирус вариант в Британия

Джонсън е притеснен от покачване на индийския коронавирус вариант в Британия

Точно преди следващато голямо облекчаване на ограниченията

В резултат на този анализ, че тестове и ваксинации ще бъдат ускорени в Бедфорд, Бърнли, Хунслоу, Кърклис, Лестър и Северен Тайнсайд

Нарастващото разпространение на варианта повдига въпроси дали правителството е трябвало да действа по-рано, като включи Индия в червения списък на страните, от които пътуванията до голяма степен са забранени - решение, взето едва на 23 април.

Говорителят на премиера потвърди в сряда, че директни полети от Индия продължават да пристигат във Великобритания.

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни

Той настоя, че така гражданите на Обединеното кралство могат да се върнат безопасно и подчерта, че при пристигането им ще бъдат подложени на строгия хотелски карантинен режим.

Ханкок каза, че подходът на правителството е бил "увеличаване на ваксините и тестване" в засегнатите райони.

Премиерът Борис Джонсън призна, че бързото разпространение на варианта може да означава, че окончателните планове на правителството за възобновяване, които трябва да влязат в сила на 21 юни, могат да бъдат отложени - въпреки че оптимистично заявява, че има "нарастваща увереност", че ваксините са ефективни срещу B.1.617.2.

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

Германия карантинира 200 души, Кипър откри 4 случая при пристигнали от Индия, Непал, Пакистан и Филипините