Индийците гласуват на седма и последна фаза от националните избори, завършвайки 6-седмичната кампанията с индуистката националистическа партия на премиера Нарендра Моди, която иска преизбиране за още пет години, предаде "Асошиейтед прес".

Гласуването обхваща избирателния район на Моди от Варанаси, свещен хиндуистки град, където е избран през 2014 г. Преброяването на гласовете е насрочено за 23 май.

Избирателната активност в първите шест кръга беше приблизително 66%, посочват от избирателната комисия, което е леко повишение от 58% при последния национален вот през 2014 г.

Изборите се разглеждат като референдум за петгодишното управление на Моди. Той е приел националистическа стъпка в опитите си да спечели гласове от националното мнозинство в страната, като заложи твърда позиция срещу Пакистан.

Някои от най-смелите политически стъпки на Моди, като демонетизацията на банкнотите с висока валута, за ограничаване на парите на черния пазар и въвеждането на голям брой хора в данъчна мрежа, се оказаха икономически вредни. Случайното прилагане на "една нация, един данък" - данък върху стоките и услугите - също засегна малките и средни предприятия. 

Кампанията беше помрачена от обвинения и обиди, както и от безпрецедентно използване на социалните медии.

В драстични и безпрецедентни действия, избирателната комисия прекъсна кампанията в четвъртък в Западна Бенгалия след дни на сблъсъци на последния етап от изборите.

Проучванията на предизборните анкети от медиите показват, че никоя партия няма вероятност да спечели нищо в сравнение с мнозинството в парламента с 543 места. Бхаратия Джаната партия, която спечели мнозинство от 282 места през 2014 г., може да се нуждаят от някои регионални партии като съюзници, за да останат на власт.