Интерпол издирва колумбийски фелдшер, служил на ФАРК и отговорен за над 500 насилствени аборти и убийства на партизанки. Испаноезичните медии са съсредоточени върху преследването от страна на Интерпол на един ветеран от колумбийското партизанско движение – одиозна (противна - б.р.) личност.

Ектор Албейдис Арболеда Буитраго е колумбийски фелдшер, който неотдавна е поискал политическо убежище в Испания. Причината - "преследване от страна на фашистите" в Колумбия, както твърди самият той.

Неговите мадридски приятели са силно изненадани от факта, че освен "фашистите", го издирва и Интерпол. А оттам не търсят антифашисти…

Истинските мотиви на фелдшера да се укрие в Родината-Майка на всички бели колумбийци, е фактът, че е направил над 500 аборти, голяма част от тях насилствени, на млади партизанки.

Той е отговорен за принудителното убийство на бебетата на над 50 девствени, преди изнасилването си, малолетни индианки. Това е станало докато Ектор да Буитраго изпълнява службата си в Революционните Въоръжени Сили на Колумбия – ФАРК (Фуерсас Армадас Революсионариас де Коломбия). Тези млади жени, които са искали да родят децата си (макар и заченати при изнасилване), са били разстрелвани.

Впоследствие, зловещият "фелдшер" е разфасовал телата им. И по техните части е обучавал помощниците си. Обаче, в един момент, се оказва, че знае прекалено много. И затова го търсят, за да го убият. Защото, ако бъде заловен жив, може окончателно да разсее мотивите на бъдещите последователи на ФАРК да се включат в съпротивата.

Тогава ФАРК ще изчезнат от само себе си, без вина на испанските им роднини, които не ги оценяват по достойнство, защото отдавна са забравили Гражданската Война в Испания, коментират анализатори. Ако Арболеда Буитраго бъде заловен, ще компрометира напълно идеологията на ФАРК, официално обявена като марксистко-ленинска, с прокубински уклон.

Цялата тази история неимоверно усложнява задачата на Раул Кастро, който патронира преговорите между ФАРК и представителите на колумбийския президент Хуан Мануел Сантос, които се водят в Хавана.

Навремето, те започнаха дискретно, едновременно със също толкова дискретните преговори между Хавана и Вашингтон за подобряване на отношенията. По непотвърдени кубински източници, едно от условията, поставени от САЩ, е кубинското съдействие за успешния изход на вътрешно-колумбийските преговори, който да доведе до прекратяване на гражданската война в Колумбия.

И съответно, до пълното прекратяване на контрабандата на наркотици в САЩ. В новата ситуация обаче, на командващия ФАРК Тимолеон Хименес (Тимошенко) ще му бъде много трудно да обясни търпимостта си към масовото изнасилване на партизанки (в това число и малолетни) и към дейността на колумбийския "Йозеф Менгеле". И преговорите могат да влязат в безизходица.