Ливан получи от Интерпол заповед за арест на бившия лидер на "Нисан" Карлос Гон, който избяга от Япония, обяви правосъдният министър Алберт Серхан, пише ливанският вестник "Дейли стар".

Гон, който очакваше съдебен процес в Япония през април по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, избяга от домашния си арест и сега е в Бейрут.

Турция арестува пилоти заради бягството на Карлос Гон през Истанбул

Турция арестува пилоти заради бягството на Карлос Гон през Истанбул

Представителят поясни, че сред задържаните има двама служители на летище и един работник

Източник уточни пред "Ройтерс", че днес Интерпол е издал червена бюлетина за задържането на Гон. Тя е получена от ливанските сили за вътрешна сигурност и тепърва ще бъде разгледана от правосъдието, поясни представителят.

Представителят допълни, че при други подобни случаи в миналото, когато Ливан е получавал червени бюлетини за ливански граждани в страната, заподозрените не са били задържани, но властите са им вземали паспортите и са били оставяни под гаранция.

Франция няма да екстрадира Карлос Гон, ако пристигне в страната

Франция няма да екстрадира Карлос Гон, ако пристигне в страната

Това заяви държавният секретар на Министерството на икономиката на Франция Агнес Пание-Рунаше

Междувременно източници, приближени до Гон, разказаха, че той е избягал от Япония, тъй като е разбрал, че процесът няма да се проведе преди април 2021 г. Той също така недоволствал от условията на гаранцията, защото не му е било позволено да прекара Коледа с жена си и семейството си. Властите са забранили на Гон да използва и интернет. Бившият шеф на "Нисан" недоволствал и от факта, че японската прокуратура се свързала с децата му относно случая. Дъщеря му и синът му са били разпитани от японски прокурори в САЩ в началото на декември.

 Карлос Гон е пъзльо, пишат японски вестници

Карлос Гон е пъзльо, пишат японски вестници

"Бягството е малодушен акт, който осмива правосъдната система на Япония

Бизнесменът има френско, ливанско и бразилско гражданство. Гон беше арестуван в Токио през ноември 2018 г. и срещу него бяха повдигнати четири обвинения.