Обикновено сдържаните японски медии разкритикуваха бившия шеф на "Нисан" Карлос Гон след бягството му в Ливан по холивудски сценарий скрит в куфар за музикален инструмент, за да избегне наричаното от него "политическо преследване" в Япония, предаде АФП.

Гон, който очакваше съдебен процес в Япония през април по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, избяга от домашния си арест и сега е в Бейрут.

Карлос Гон избягал в Ливан по холивудски сценарий в куфар за музикални инструменти

Карлос Гон избягал в Ливан по холивудски сценарий в куфар за музикални инструменти

"Гардиън" пише, че Гон е избягал като на холивудски филм

"Бягството е малодушен акт, който осмива правосъдната система на Япония", пише вестник Yomiuri Shimbun. Вестникът подчертава, че с бягството си Гон е пропуснал възможността да докаже невинността си и да защити честта си. Изданието пояснява, че съдът, защитата и имиграционните власти носят отговорност за случилото се.

Либералният Tokyo Shimbun също пише, че с действията си Гон се е подиграл с японската правосъдна система. Според вестника има голяма вероятност процесът срещу Гон да не се състои и аргументите му, че иска да защити невинността си сега вече са под въпрос.

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон за втори път пуснат под гаранция

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон за втори път пуснат под гаранция

Това е второто освобождаване на Гон под гаранция

Някои медии смятат, че решението да бъде пуснат под гаранция, разглеждано от някои като необичайно, сега изглежда неразумно.

Преди да бъде пуснат под гаранция прокуратурата предупреди, че има риск да избяга, но Гон увери, че иска да се опита да докаже, че е невинен. Един от адвокатите му каза тогава, че той е известно лице и няма шанс да избяга.

Консервативният вестник Sankei Shimbun пише, че прокуратурата е вярвала, че съдът е бил подложен на външен натиск да пусне Гон под гаранция.

Asahi Shimbun цитира бивш шеф на "Нисан", който е разочарован от действията на Гон. Той заявил, че е шокиран от развоя и няма думи.