Предизвикателствата за сигурността в Югоизточна Европа, модернизацията на Въоръжените сили и увеличаването на американските инвестиции в България са били сред основните теми, които президентът Румен Радев обсъди с американски си колега Доналд Тръмп.

Разговорът им се проведе по време на официалния прием за ръководителите на делегации в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, домакин на който бе президентът на САЩ.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Българският държавен глава подчерта, че очаква много по-активна работа и от страна и от двете страни за постигането на напредък в преговорите за облекчаване на визовия режим за българските граждани, пътуващи до САЩ. Страната ни очаква и много повече американски инвестиции.

Радев отбеляза участието си в глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг, по време на който са били обсъдени перспективите за икономическо развитие в света, както и мерките, които развитите държави вземат срещу рисковете от икономически сътресения.

Държавният глава подчерта, че България също трябва да свърши необходимото, за да има буфери, от които да се възползва в случай на необходимост, както и за ясни механизми за привличане на много повече чуждестранни инвестиции, особено в областта на високите технологии.