Светът ще се изправи пред необратимо затопляне, освен ако компаниите не променят приоритетите си скоро. Това предупреждение отправи гуверньорът на Английската банка пред Би Би Си.

Марк Карни отбеляза, че финансовият сектор е започнал да намалява инвестициите в изкопаеми горива, но много бавно. Той предупреди, че има анализ, който показва, че ако компаниите не променят политиките си, температурите могат да се покачат с 3,7-3,8 градуса по Целзий. Карни добави, че покачването на температурите с почти 4 градуса по Целзий е "далеч над 1,5 градуса, за които народите и правителствата настояват".

Учени алармират, че увеличение на температурите с 4 градуса по Целзий ще покачи морското равнище с 9 метра, което от своя страна ще засегне 760 милиона души, освен това ще доведе до горещи вълни, засушавания и сериозни проблеми при доставката на храна.

Марк Карни от следващата година ще стане специален посланик на ООН за климатичните действия и финанси.

Той предупреди, че ако компаниите не се събудят и не реагират на климатичната криза, много от техните активи ще бъдат изгубени.

"Ако продължим да изгаряме тези петролни и газови резерви, няма начин да изпълним въглеродния бюджет. До 80% от въглищните активи ще бъдат изоставени, и до половината разработени петролни резерви", отбеляза Карни.

Инвестициите в изкопаеми горива ще станат "безполезни" и когато това се случи, финансовите институции ще трябва да обясняват какво стана с активите на инвеститорите, изтъкна той и попита компаниите, финансовите институции, пенсионните фондове и застрахователите какви са им плановете за бъдещето, когато те инвестират в изкопаеми горива, тъй като Английската банка е изчислила, че 20 трилиона долара могат да бъдат изгубени в случай, че светът се насочи към икономика с въглеродна неутралност.