Ирак и Саудитска Арабия отвориха сухоземната си граница за първи път от 30 г. По-тесните търговски връзки между двете държави притесниха основния враг на Рияд - Иран, информира АФП.

Представители на Министерството на вътрешните работи на Ирак и ръководителят на граничната комисия пътуваха от Багдад за официалното отваряне на контролно-пропускателния пункт "Арар".

Те се срещнаха с делегация от Рияд. Всички носиха маски. На събитието на пункта беше отрязана червена лента, докато товарни камиони чакаха на опашка.

"Арар" е отварян за първи път за стоки и хора, откакто Рияд скъса дипломатическите си отношения с Багдад през 1990 г. след инвазията на бившия диктатор Саддам Хюсеин в Кувейт.

Оттогава отношенията между двете държави остават нестабилни, но настоящият премиер на Ирак Мустафа ал Кадими има близки отношения с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

Кадими щеше да посети Саудитска Арабия като първата чуждестранна визита, откакто пое властта през май, но посещението бе отменено в последния момент заради хоспитализирането на саудитския крал Салман.

Иракски министри посетиха Рияд за среща със свои колеги, а миналата седмица саудитска делегация посети Багдад.

Багдад разглежда "Арар" като потенциална алтернатива на пунктовете си с източния съсед Иран.

Рияд и Багдад също проучват възможността за отваряне на пункта "Ал Джумаяма" по южната граница на Ирак с монархията.

Но проирански групи в Ирак са твърдо против сближаване на отношенията със Саудитска Арабия.

Премиерът Кадими отвърна на тези, които описват разведряването на отношенията като саудитски "колониализъм".

"Това е лъжа. Това е позор. Позволете им да инвестират. Добре дошли в Ирак", отговори премиерът и добави, че саудитските инвестиции могат да донесат поток от нови работни места в Ирак, където повече от 1/3 от младите хора са безработни.