Иракското правителство иска да отвори гробница "Ал-Хасфа" в северната провинция на страната Ниневия, където са погребани около 2 000 тела на цивилни, убити от групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), съобщиха местните медии вчера.

Саад Ал Абдали, член на борда на Съвета на министрите на Ирак, заяви пред Assabah, че откриването на гробницата изисква международни усилия, като добави, че дупката е най-голямата и най-кървавата.

По думите му, труповете са хвърляни вътре така, че останките се смесват се затруднява идентифицирането на жертвите и връщането им на семействата им.

Ирак: Няма място за ДАЕШ тук

Ирак: Няма място за ДАЕШ тук

Според Багдад, групировката е почти разгромена

Иракският служител посочи, че екип, специализиран в масовите гробове, е започнал планирането на разкопките.

Ал-Хасфа се намира в югозападната част на иракския град Мосул в изоставена пустинна зона. Твърди се, че е открита, след като метеорит е паднал на земята преди хиляди години.

Мосул бе бастион на ДАЕШ.

Счита се, че над 10 000 бойци на "Ислямска държава" (ДАЕШ) остават активни в Ирак и Сирия две години след поражението и техните атаки значително са се увеличили през тази година, заяви през август шефът на ООН за борба с тероризма.

"Ислямска държава" се е прегрупирала и нейната активност се е увеличила не само в конфликтните зони като Ирак и Сирия, но и в някои регионални филиали.