Счита се, че над 10 000 бойци на "Ислямска държава" (ДАЕШ) остават активни в Ирак и Сирия две години след поражението и техните атаки значително са се увеличили през  тази година, заяви в понеделник шефът на ООН за борба с тероризма, цитиран от АП.

Владимир Воронков заяви пред Съвета за сигурност на САЩ, че бойците се движат свободно между двете страни.

"Ислямска държава" се е прегрупирала и нейната активност се е увеличила не само в конфликтните зони като Ирак и Сирия, но и в някои регионални филиали.

Ирак: Няма място за ДАЕШ тук

Ирак: Няма място за ДАЕШ тук

Според Багдад, групировката е почти разгромена

"Въпреки това в зоните без конфликти изглежда заплахата намалява в краткосрочен план", каза той. "Мерките за минимизиране на разпространението на COVID-19, като блокиране и ограничаване на движението, изглежда намаляват риска от терористични атаки в много страни."

Независимо от това, каза Воронков, продължава тенденцията за атаки на хора, вдъхновени онлайн и действащи самостоятелно или в малки групи и по време на кризата COVID-19.

Той каза, че кризата COVID-19 изтъква предизвикателствата за премахване на заплахата от тероризма, като посочи действията на ИС и други терористични групи, които се стремят да използват далечното разрушаване и отрицателните социално-икономически и политически въздействия на пандемията.