Иракските депутати одобриха новия премиер и правителството му след шест месеца без кабинет. Партиите се караха до последния момент заради министерски постове, информира "Ройтерс".

Новият премиер Мустафа ал Кадими, бивш шеф на иракското разузнаване и бивш журналист, ще ръководи правителството. Той ще започне мандата си без целия кабинет, след като няколко кандидати за министри бяха отхвърлени.

Иракският премиер с програма за управление

Иракският премиер с програма за управление

Представя новите министри до дни

Иракски представители съобщиха, че Кадими е приеман както от САЩ, така и от Иран, чиято борба за влияние в Ирак прерасна до открита конфронтация миналата година.

Държавният департамент на САЩ излезе със съобщение, че държавният секретар Майк Помпео е поздравил новото правителство в разговор с Кадими. В съобщението се казва, че Вашингтон ще поднови 120-дневно изключение, което позволява на Ирак да внася електричество от Иран, за да "помогне за осигуряване на правилните условия за успех" на новото правителство.

Адел Абдул Махди, който временно ръководеше иракското правителство, подаде оставка миналата година като премиер на фона на антиправителствени протести. Хиляди протестиращи настояваха за откриване на работни места, а също така обвиняваха политическата класа, че е тласнала страната към икономически колапс.

Битка за министерските постове попречи на други две номинации след оставката на Махди през ноември да сформират кабинет.

Коронавирус: Ирак забрани на агенция "Ройтерс" да работи в страната

Коронавирус: Ирак забрани на агенция "Ройтерс" да работи в страната

Защото информира, че държавата не съобщава реалния брой на заразените

Мнозинството в иракския парламент одобри кандидатите на Кадими на постовете министър на вътрешните работи, отбраната, финансите и електричеството. Гласуването на кандидатите за министри на външните работи и петрола беше отложено, след като партиите не успяха да се договорят за кандидатите. Те също отхвърлиха кандидатите за министър на правосъдието, земеделието и търговията.

"Сигурността, стабилността и развитието на Ирак са нашият път", написа Кадими в "Туитър" след парламентарния вот.

Той обеща да се бори с епидемията от коронавирус. В Ирак има повече от 2000 случая и над 100 починали. Негов приоритет също е да подведе под отговорност тези, които са отговорни за убийството на протестиращи по време на протестите.