Ирак е склонен американските войски да се изтеглят по-рано от уговореното и да поемат сигурността на страната преди края на 2011 г.
Това е датата, договорена от бившия президент на САЩ Джордж Буш.

Това съобщи говорител на иракския премиер, цитиран от АП.

Това стана ясно ден преди Барак Обама и висши генерали на американските войски да се срещнат във Вашингтон, за да обсъдят ситуацията в Ирак и Афганистан.

По време на предизборната си кампания Обама обеща да изтегли войските си от Ирак до 16 месеца след встъпването му в длъжност като американски президент.

Вчера по време на речта си след встъпването му в длъжност като президент, Обама заяви, че „отговорно ще остави Ирак на народа му".

Държавният вестник в Ирак съобщи, че властите обмислят евентуални варианти в случай, че Обама разпореди „неочаквано" изтегляне на всички сили, а не само въоръжените.

Говорителят на иракския премиер заяви още, че Ирак е загрижен относно бързото изтегляне на войските.

Наблягайки на отговорното оттегляне на войските, говорителят на премиера заяви, че иракското правителство е склонно американските войските да напуснат „дори преди края на 2011 г.".

От кабинета на Буш изразиха съгласието си с това чрез споразумението за сигурност, подписано през ноември, в което се казва, че всички американски войски ще напуснат Ирак до края на 2011 г.

Припомняме, по време на речта си вчера президентът Барак Обама обеща да подобри връзките на САЩ с мюсюлманския свят в обръщението си при встъпването си в длъжност, след напрежението, последвало атентатите от 11 септември и войните в Ирак и Афганистан.

"Относно мюсюлманския свят, ние търсим нови пътища напред, основани на взаимни интереси и взаимно уважение", заяви категорично Обама.