Иракски протестиращи, които подкрепят духовника Моктада ал Садр, нахлуха в сградата на парламента на страната, разположена в зелената зона на Багдад, съобщиха няколко медии в сряда и "Ал Джазира".

Според източници демонстрантите са протестирали срещу номинацията на Мохамед Шия ал-Судани за министър-председател от подкрепяния от Иран съперничещ блок.

Иракските депутати не успяха да се споразумеят за назначаването на президент и министър-председател след изборите през октомври, отбелязвайки рекордните 290 дни без държавен глава и правителство.

Ал Садр спечели мнозинство на изборите и обеща да състави правителство с няколко сунитски и кюрдски блока и да изключи проиранските шиитски блокове.

Никой законодател не присъстваше в парламента, когато протестиращите навлязоха в строго охраняваната зелена зона на столицата, където се намират правителствени сгради и дипломатически мисии, в сряда.

Само силите за сигурност бяха вътре в сградата и изглежда позволиха на протестиращите да влязат относително лесно.

Протестиращите се противопоставят на кандидатурата на Мохамед Шиа ал-Судани, бивш министър и бивш губернатор на провинция, който е изборът на проиранската Координационна рамка за премиер.

Премиерът Мустафа ал Кадхими призова протестиращите "незабавно да се изтеглят" от Зелената зона.

Той предупреди в изявление, че силите за сигурност ще се погрижат за "защитата на държавните институции и чуждестранните мисии и ще предотвратят всякакво увреждане на сигурността и реда".

Блокът на Ал Садр спечели 73 места на изборите в Ирак през октомври 2021 г., което го прави най-голямата партия в 329-местния парламент.

Основните крепители на премиера на Ирак се разбраха да го свалят от власт

Основните крепители на премиера на Ирак се разбраха да го свалят от власт

На фона на окървавените размирици

Но след гласуването преговорите за съставяне на ново правителство бяха в застой и Ал Садр се оттегли от политическия процес.

Протестиращите в сряда носеха портрети на шиитския лидер.

По-рано полицията за борба с безредиците използва водни оръдия, за да отблъсне демонстранти, събарящи ограждения, но мнозина пробиха портите към района.

Демонстрантите минаха по главната улица на Зелената зона, като десетки се събраха пред вратите на сградата на парламента. Полицията за борба с безредиците се събра пред вратите към главните порти. Демонстрантите се тълпяха около два входа на Зелената зона, като някои се качиха на циментовата стена и скандираха "ал-Судани, вън!"

Ал-Судани бе избран от лидера на "Законова държава" и бивш премиер Нури ал-Малики. Преди Ал Судани да може да се изправи пред парламента, за да бъде официално избран за премиер, партиите първо трябва да изберат президент.

Ал-Садр напусна преговорите за съставяне на правителство, след като не успя да събере достатъчно депутати, за да получи мнозинството, необходимо за избор на следващия президент на Ирак.

През 2016 г. поддръжниците на Ал Садр нахлуха в парламента по подобен начин. Те организираха седяща демонстрация и издадоха искания за политическа реформа, след като тогавашният министър-председател Хайдар ал-Абади се опита да замени партийни министри с технократи в антикорупционна кампания.

Турция зове Ирак да не пада в капана на терористите

Турция зове Ирак да не пада в капана на терористите

Анкара отрича да е извършвала атака срещу цивилни в Кюрдистан