Иран не е допуснал инспектори на ООН до ядрената си централа Натанц, съобщиха западни дипломати, пожелали да запазят анонимност.

Предполага се, че подземната й част се използва за обогатяване на уран.

През последните две седмици Техеран е отказал визи и на двама инспектори на МААЕ, а на други е дал само еднократна виза вместо многократната виза, която дава право на неограничено влизане и излизане от страната, информира АП.  

Според дипломатите това ще попречи на преговорите между международната общност и Иран относно ядрената му програма.

Много вероятно е да бъдат наложени санкции срещу иранското правителство, считат дипломатите.
Според тях те биха включвали забрана за продажба на оръжия и ядрени технологии на Техеран, забрана за издаване на визи на участниците в ядрената програма, замразяване на техните авоари и не на последно място забрана за инвестиции в Иран. 

Иранският външен министър Манушер Мотаки вече обяви, че Иран е приключил с разглеждането на предложенията на големите шест, свързани с ядрената му програма.

Очаква се всеки момент иранското правителство да даде отговор на международната общност.

Припомняме, че пакетът от предложения съдържа икономически облаги, имащи за цел да убедят Техеран да се откаже от ядрената си програма.

В същото време върховният религиозен водач на Иран Аятолах Али Хаменей категорично обяви, че Техеран ще продължи да развива ядрената си технология въпреки поставения краен срок от страна на Съвета за сигурност на ООН и въпреки предвижданите санкции.