Иран осъди събитията във Венецуела, информира АП.

Според Техеран твърденията на опозицията, че са поели президентската институция граничат с "преврат" и опит да се вземе властта незаконно.

Русия предупреди САЩ да не се намесват военно във Венецуела

Русия предупреди САЩ да не се намесват военно във Венецуела

Това щяло да предизвика катастрофален сценарий

Говорителят на Министерството на външните работи на Ислямската република Бахрам Гасеми заяви пред журналисти, че "Ислямска република Иран подкрепя правителството и народа на Венецуела срещу всякаква чужда интервенция и срещу всякакви нелегитимни и незаконни действия като опит да се направи преврат".

Той също така осъди откритата и незаконна намеса на САЩ във Венецуела. Гасеми изрази надежда, че венецуелският народ ще преодолее проблемите чрез мирни и законни средства.

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела
Обновена

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела

САЩ се опитват да проведат операция за организиране на следващата "цветна революция"

Техеран е дългогодишен съюзник на венецуелския президент Николас Мадуро.

В същото време сирийското външно министерство осъди "безочливата намеса" на САЩ във Венецуела. Ведомството обвинява САЩ в нарушаване на международните норми и закони, а също така в атака срещу суверенитета на Венецуела. Министерството застава зад венецуелското правителство и президента Николас Мадуро, съобщават арабски медии.

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

Държавният секретар отбеляза, че Вашингтон не признава властта на Мадуро

САЩ признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността държавен глава на латиноамериканската държава. Това решение принуди Мадуро да прекрати отношенията със САЩ и да нареди експулсиране на американските дипломати до 72 часа.