Иран ще помилва 10 000 затворници, включително политически такива, в чест на иранската нова година (Новруз) в петък, според държавната телевизия.

Не беше уточнено дали в помилването ще се включи двама британо-иранци, съдени за шпионаж.

"Голям брой затворници, които са временно освободени, няма да се връщат в затвора след помилването на лидера", заяви Голам Хосейн Есмаили, говорител на съдебната система. Тези, които ще бъдат помилвани, няма да се върнат в затвора ... почти половината от тези политически затворници, свързани със сигурността, също ще бъдат помилвани.

Помилването включва затворници с по-малко от пет години затвор.

Иран временно освободи 85 000 затворници

Иран временно освободи 85 000 затворници

В страната има около 15 000 случая и 853 починали

Иранската революционна гвардия арестува десетки двойни граждани и чужденци през последните години, включително граждани на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Австрия, Франция, Швеция, Холандия и Ливан. Техеран отрича да държи хора на политически причини и обвинява главно чуждестранни затворници в шпионаж.

Коронавирусната епидемия предизвика призиви от Организацията на обединените нации и САЩ за политически затворници, включително десетки двойни граждани и чужденци, да бъдат освободени от препълнените в Иран затвори.

Иран заяви, че има 189 500 души в затвора, според доклад, който специалният докладчик на ООН за правата на човека в Иран Джавайд Рехман представи на Съвета за правата на човека през януари. Смята се, че стотици са били арестувани по време на или след антиправителствени протести през ноември.

Припомняме, че по-рано 85 000 лишени от свобода бяха временно освободени заради коронвируса.