Иран е придобил бройки от зенитно-ракетния комплекс С-300 ПТ въпреки опитите на международната общност да предотврати покупката, предаде АП, позовавайки се на полуофициалната агенция Фарс.

Подобни информации се появиха още през миналата година в ефира на телевизия, която се смята за близка до ливанската терористична организация „Хизбула". Техеран не отрече официално твърденията.

Според иранската медия, два комплекса са били закупени от Беларус, а два други - от все още неизвестен източник. Представители на руската отбранителна промишленост отрекоха да имат общо със сделката, а беларуските власти отказаха коментар.

През 2007г Иран и Русия сключиха договор за доставка на ракетите, но след възраженията на Израел и САЩ официални доставки до този момент не са осъществявани. През юни дойде Москва заяви, че наложените на ислямската държава санкции от ООН ще попречат на изпълняването на договора. През миналия месец, обаче, стана ясно, че споразумението не е анулирано, като решението за това трябва да бъде взето от президента Димитрий Медведев.

С-300 ПТ е мощен ракетен комплекс от вида „земя-въздух". Той е в състояние да поразява вражески самолети и ракети на разстояние от 90км и височина от близо 30 хиляди метра. С негова помощ потенциалът на иранската противовъздушна отбрана би нараснал значително, което сериозно притеснява Израел и САЩ, които са в обтегнати отношения с ислямската държава.

По-стара версия на зенитно-ракетния комплекс има на въоръжение и българската армия.