Парламента на Иран гласува за законопроект, предвиждащ отпускането на допълнително 520 милиона долара за програмата за развитие на ракети, както и за разширяването дейността на революционната гвардия в региона, съобщава "Франс прес".

Законопроектът е разработен в отговор на новите американски санкции срещу Ислямската република и е приет с мнозинство от гласуващите.

САЩ наложи санкции на ирански компании след изстрелването на сателит

САЩ наложи санкции на ирански компании след изстрелването на сателит

Определят тази стъпка, като отговор на "продължаващите провокативни действия" на Техеран

"Американците трябва да разберат, че това е - само първата стъпка", - коментира председателя на Меджлиса (Парламента) Али Лариджани.

На 18 юли, администрацията на САЩ обяви въвеждането на черен списък с 18 организации и лица, подпомагащи програма на Иран за балистични ракети.

В отговор на иранските власти се обърнаха към Съвета за сигурност на ООН с жалба срещу Съединените щати по отношение на санкциите, наложени от американците, като и Вашингтон е обвинен в нарушаване на ядрената сделка.

За Иран е "абсурдна мечта" САЩ да инспектират военните им обекти

За Иран е "абсурдна мечта" САЩ да инспектират военните им обекти

Това искане "може би е нещо, писано от някой сатирик", смята говорителят на иранското външно министерство

Иран и шест световни сили (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция и Германия) на 14 юли, 2015 г. постигнаха споразумение по уреждането на дългосрочни ядрени въпроси на Иран. Споразумението започна да действа на 16 януари 2016 г.

Този план предвижда отмяна на санкциите, наложени на Иран заради ядрената му програма, от страна на Съветът за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз.

В замяна на това, Техеран обеща да ограничи ядрените си дейности и да ги постави под международен контрол.