Иран остава в рамките на основните ограничения на ядрените си активности, заложени в споразумението със световните сили, въпреки че увеличава запасите от нискообогатен уран и тежка вода. Това се казва в тримесечен доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от "Ройтерс".

В доклада, който е разпратен до страните членки на агенцията и е разгледан от осведомителната агенция, се отбелязва, че Иран остава в рамките на ограниченията, включително и запасите от тежка вода и обогатен уран.

Москва подкрепя призива на Иран за пакт за ненападение с Персийския залив

Москва подкрепя призива на Иран за пакт за ненападение с Персийския залив

Идеята за подписване на обвързващо споразумение да не се използва сила между държави би било стъпка в правилната посока

Инспекторите на МААЕ продължават да имат безпрепятствен достъп до иранските ядрени обекти.

Ислямската република сключи споразумение със световните сили през 2015 г. за спиране на ядрената си програма в замяна отмяна на международните санкции срещу Техеран. САЩ се оттеглиха от сделката преди година и върнаха санкциите.

Техеран все още спазва договореностите, въпреки че преди три седмици заплаши да увеличи програмата за обогатяване на уран, ако страните не намерят начин да защитят държавата от влиянието на санкциите върху иранската икономика.

Иран обвини Саудитска Арабия, че "сее разделение"

Иран обвини Саудитска Арабия, че "сее разделение"

Това било в полза на Израел

Докато споразумението позволява на Иран да използва хиляди центрофуги първо поколение IR-1 - машини за обогатяване на уран - ограничава броя на по-нови модели до едноцифрено или двуцифрено число. Агенцията посочва като потенциален проблем броя на моделите центрофуги IR-6.

"Техническите обсъждания относно центрофугите IR-6 продължават", пише в доклада.

Към 26 май Иран има запаси от тежка вода в размер на 125.2 метрични тона в сравнение със 124.8 тона през февруари, но под лимита от 130 тона. Страната притежава 174.1 килограма нискообогатен уран към 20 май за разлика от 163.8 килограма през февруари. Ограничението е 202.8 килограма уран.

Уточнява се, че Иран не обогатява уран над позволеното в договора ниво.

Салман с призив за единен фронт срещу Иран

Салман с призив за единен фронт срещу Иран

Рияд е домакин на форум

Всички центрофуги и свързаната с тях инфраструктура в съхранение остават под постоянното наблюдение на агенцията, отбелязва Международната агенция за атомна енергия.