Иранската брегова охрана задържа два гръцки танкера в петък в отговор за ирански танкер, задържан близо до Гърция по-рано от американските власти, съобщават ирански медии и "Кийп толкинг Грийс".

До танкерите са се приближили хеликоптери и членове на иранската армия са се качили на борда.

Външно министерство на Гърция внесе силен демарш до иранския посланик в Атина и осъди действията на Иран като пиратство. Поискано е незабавното освобождаване на екипажа, за който се съобщава, че е арестуван, както и на корабите.

На борда на Prudence Warrior има 24 души екипажа, 7 гърци и 18 филипинци, докато на борда на Delta Poseidon са двама гърци и неизвестен брой чужди граждани.

Министерството на външните работи предупреди Иран за негативното въздействие върху двустранните отношения и отношенията с Европейския съюз.

Министерството предупреждава гръцките граждани да се въздържат от пътуване до Иран.

Хеликоптерите са излетели от ирански военен кораб, съобщи телевизия ANT1. Комуникацията с танкерите е прекъсната, тъй като сателитният сигнал е заглушен.

Ирански кораби ескортираха танкерите на няколко морски мили от иранския бряг.

Съобщава се, че и двата танкера са натоварили в Басра, Ирак, Prudence Warrior превозва петролни товари, като според Lloyd's List Intelligence, дестинацията му е била Агиой Теодорои близо до Коринт и се предполага, че товарът е за рафинерията, разположена там.

Конфискуването от иранските власти е извършено ден след като САЩ иззеха товар от ирански суров петрол от управлявания от Русия танкер Lana в гръцки води.

Преди това името на Lana е Pegas, като сменя знамето си с иранско от 1 май. Тогавашният Pegas под руски флаг е конфискуван от гръцките власти край остров Евия в средата на април поради санкции на ЕС срещу Русия, но по-късно бе освободен, тъй като не е принадлежал на нито един санкциониран руски олигарх.

Техеран осъди този ход като "международен грабеж" и "явен акт на пиратство".

Министерството на външните работи на Гърция информира за инцидентите международните корабни власти, партньорите от ЕС и други съюзници.

Техеран гневен на САЩ заради конфискувания ирански петрол от руски кораб

Техеран гневен на САЩ заради конфискувания ирански петрол от руски кораб

Иран връчи протестна нота на швейцарския пратеник, представляващ САЩ