Иран заяви, че разузнавателните му сили са задържали американски лидер на промонархистка група, когото обвинява, че стои зад бомбардировката през 2008 г., при която загинаха 14, и че планира още атаки, предаде "Ройтерс".

Иранската държавна телевизия цитира изявление на министерството на разузнаването, но не казва как, къде или кога се е състоял предполагаемият арест, само че е последвала "сложна операция".

"Джамшид Шармад, водачът на терористичната група" Тондар "(Thunder), която ръководи въоръжени и терористични актове в Иран от Америка, беше арестуван след сложна операция и сега е в мощните ръце на нашите агенти", се казва в съобщението ,

Групата на своя уебсайт заяви, че не потвърждава "истории, разказвани от различни мрежи".

Експлозията в джамия в Иран не е атентат

Експлозията в джамия в Иран не е атентат

10 загинали, 160 ранени

В по-ранна публикация в социалните медии обаче се казва, че "Тондар" ще продължи да се бори дори и в отсъствие на командир".

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар.

Базирана в Лос Анджелис, малко известната кралска асамблея на Иран, или Тондар, казва, че се стреми да възстанови иранската монархия, която беше свалена от ислямската революция през 1979 г. Той управлява проирански опозиционни радио и телевизионни станции в чужбина.

Според уебсайта на групата, Шармад е инженер по електроника, който е роден през март 1955 г. 

В изявлението на иранското министерство се посочва, че допълнителни подробности за ареста ще бъдат оповестени по-късно. Иранските държавни медии публикуваха снимка, за която се твърди, че е Шармад.

Атентаторите от Шираз планирали и друго нападение

Атентаторите от Шираз планирали и друго нападение

Иранските власти традиционно обвиняват за атентатите САЩ.

В изявлението се казва, че Шармад през 2008 г. е планирал и ръководил експлозия в религиозен център в южния град Шираз, при която са загинали 14 души, а 215 са ранени.

В него се казва, че иранското разузнаване е прекратило няколко други заговора през последните години, включително взривяването на светилището на Аятола Рухоллах Хомейни, покойният основател на Ислямска република.