Военноморските сили на Иран задържаха, а впоследствие освободиха два американски морски дрона в Червено море, съобщава "Ройтерс".

Мотивът е, че безпилотните апарати са застрашавали морската безопасност.

Това е втори подобен инцидент за броени дни.

"Фрегатата на иранския флот "Джамаран" задържа двата плавателни съда в четвъртък, за да предотврати възможен инцидент, след като отправи предупреждение към флота на САЩ. След като беше осигурена безопасността на международните морски пътища, двата апарата бяха освободени в безопасна зона", съобщава иранската държавна телевизия.

Във вторник американските ВМС заявиха, че са осуетили опит на военноморските сили на Иранската революционна гвардия да задържат безпилотен морски дрон на американския флот в Персийския залив. Техеран отново заяви, че дронът представлява опасност за морския трафик.

Иран изгражда военноморското си присъствие в Червено море, близо до бреговете на Йемен, където Техеран подкрепя движението "Хути", след като изпрати кораби там преди повече от десетилетие, за да защити своите петролни танкери и търговски кораби от пиратство.

Иран многократно е отправял предупреждения към САЩ за военните им действия в Персийския залив и заяви, че е увеличил патрулите, за да осигури преминаването на ирански кораби и да противодейства на контрабандата на гориво.