Въоръжените сили на Иран заплашиха, че са подготвени да използват ракети със среден и голям обхват за нанасяне на удари по американски бази в Близкия изток, пише "Гардиън".

Ислямската република се закани да си отмъсти за убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Помпео: САЩ няма да позволят на Иран да се сдобие с ядрени оръжия

Помпео: САЩ няма да позволят на Иран да се сдобие с ядрени оръжия

Помпео отбеляза, че администрацията на Доналд Тръмп е напуснала ядрената сделка, защото Техеран е бил "на път" да се сдобие с оръжията

По информация на полуофициалната агенция "Тасним" Иран подготвя 13 сценария за отговор. Секретарят на Съвета за национална сигурност на Ислямската република обяви, че дори и най-ограничените варианти ще бъдат "исторически кошмар" за САЩ.

Али Шамхани коментира пред агенцията: "27-те бази на САЩ, които са най-близките до границата с Иран, вече са под тревога, те знаят, че отговорът вероятно ще включва ракети със среден и голям обхват".

Наблюдатели коментират, че ескалиралата военна риторика може да остави иранските лидери с малко варианти освен да се опитат да проведат голяма контраатака или са изправени пред голямо унижение. Предупрежденията принудиха базите на САЩ в Кувейт, Ирак, Йордания и Саудитска Арабия да обявят извънредно положение.

Зариф: Иран ще отговори пропорционално на САЩ

Зариф: Иран ще отговори пропорционално на САЩ

Това е агресивен акт срещу Иран и граничи с въоръжена атака срещу Иран

Членове на така наречената "Ос на съпротива", която включва проирански милиции в Ирак, ще се съберат в Техеран през следващите 48 часа за обсъждане на тактиките.

Началникът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами предупреди, че Иран ще подпали американците.

Иран обмисля 13 сценария директно да си отмъсти на САЩ, а не чрез регионални съюзници

Иран обмисля 13 сценария директно да си отмъсти на САЩ, а не чрез регионални съюзници

Трябва да бъде директен, пропорционален, срещу американските интереси и открито да бъде извършен от иранските сили

Ние ще си отмъстим, отмъщение, което ще бъде силно, решително и ще ги накара да съжаляват, обяви той пред хиляди иранци по време на погребението на Солеймани в родния му град Керман.

Други военни представители заявиха на погребението, че всяка база на САЩ с военноморски активи на разстояние 3200 километра от Иран е възможна мишена.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че отговорът на Техеран срещу държавния тероризъм на САЩ ще бъде пропорционален.

56 загинали и 213 ранени при блъсканица на погребението на Солеймани в Иран
Обновена

56 загинали и 213 ранени при блъсканица на погребението на Солеймани в Иран

Стотици хиляди се събраха за погребението на Солеймани в югоизточния ирански град Керман

Междувременно "Ройтерс" съобщава, че Иран е привикал бразилския шарже де'афер в Техеран, след като Бразилия е подкрепила САЩ в борбата срещу тероризма след убийството на Солеймани.

"Гардиън" пише, че Иран е привикал посланика на Великобритания. По-рано съветник на иранското външно министерство описа Великобритания като "партньор в престъплението", извършено от САЩ.

Иран е готов да спазва задълженията си по ядрената сделка

Иран е готов да спазва задълженията си по ядрената сделка

Но "Тръмп е нарушил баланса между това, което Иран е получил и това, което е дал"