Иран обяви днес, че е започнал да обогатява уран до 5% след поредица от стъпки, които са в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., информира АФП.

В последните седмици Иран обогатяваше уран с чистота до 4,5%, което също е в нарушение на споразумението, тъй като ограничението е до 3,67%. Нивото от 3,67% е достатъчно за развитието на ядрения сектор за мирни цели, но е далеч под нивата от 90% за създаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е достатъчно да помогне за задействане на реактора за ядрена енергия в централата "Бушер", която е единственият АЕЦ в страната. Преди ядреното споразумение Иран достигна ниво на обогатяване на уран до 20%.

Иран може да се откаже от модернизация на реактора в Арак

Иран може да се откаже от модернизация на реактора в Арак

Имали основания да не допуснат инспектора от МААЕ

"Базирайки се на нашите нужди и на това, което наредихме, ние в момента произвеждаме на 5%", каза говорител на иранската Организация за атомна енергия.

Преди няколко дни Иран започна да инжектира уранов газ в центрофугите в обекта "Фордо". Това е четвъртата стъпка на Ислямската република към намаляване на ангажиментите си по ядрения договор от 2015 г.

"Фордо" се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е защитен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги. Според САЩ обектът е за военни цели.

Иран отмени акредитацията на инспектор на МААЕ
Обновена

Иран отмени акредитацията на инспектор на МААЕ

На жената, която работи за Международната агенция за атомна енергия, й е отказан достъп до ирански ядрени обекти, след като се е опитала да влезе в обекта за обогатяване на уран "Натанз" с "подозрителни материали".

През 2009 г. Иран призна за съществуването на "Фордо" на фона на голям натиск от западните сили във връзка с ядрената програма на Техеран.

Центрофугите във "Фордо" са IR-1 - първо поколение центрофуги на Иран. Ядрената сделка позволява тези центрофуги във "Фордо" да се въртят без уранов газ, докато позволява до 5060 центрофуги в обекта "Натанз" да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда уран 10 пъти по-бързо от IR-1, според ирански представители. Ирански учени работят върху прототип IR-9, който действа 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран наруши ядрената сделка – инжектира уранов газ в центрофугите във „Фордо”

Иран наруши ядрената сделка – инжектира уранов газ в центрофугите във „Фордо”

Това е поредният ход на Ислямската република, който води до нарушаване на ядрената сделка от 2015 г.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.