Техеран може да откаже да модернизира своя тежък водороден реактор в Арак като нова стъпка към намаляване на задълженията си за ядрена сделка. Това заяви в събота представителят на Иранската организация за атомна енергия Беруз Камалванди, цитиран от ТАСС.

"Ако е необходимо, ще се върнем към предишния проект на реактора за тежка вода в Арак", каза той. Речта на Камалванди беше излъчена от държавната телевизия на Ислямска република.

Иран отмени акредитацията на инспектор на МААЕ
Обновена

Иран отмени акредитацията на инспектор на МААЕ

На жената, която работи за Международната агенция за атомна енергия, й е отказан достъп до ирански ядрени обекти, след като се е опитала да влезе в обекта за обогатяване на уран "Натанз" с "подозрителни материали".

Той отбеляза също, че иранската страна имала основателни причини да не пусне експерт от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) миналата седмица в съоръжението в Натанц. 

"Имахме основателни причини да откажем допускането до инспектора на МААЕ", каза Камалванди. 

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Техеран показва ядрени амбиции

Освен това стана известно, че Техеран се отказва от плана, предвиден от ядрената сделка за превръщането на съоръжението във Фордо в международен център за ядрени изследвания.

"Ние се отказахме от редица задължения, включително преобразуването на съоръжението във Фордо в международен център за ядрени изследвания", заяви представителят на Иранската организация за атомна енергия. 

България потвърди подкрепата си за ядрената сделка с Иран

България потвърди подкрепата си за ядрената сделка с Иран

Екатерина Захариева се срещна със заместник-министъра на външните работи на Иран