Протест срещу недостига на вода в югозападен Иран прерасна в насилие, след като полицията се намеси и влезе в сблъсъци с демонстрантите, съобщават местни медии, цитирани от ДПА.

Райони на провинция Хузестан са без вода на фона на отчетени температурни стойности над 45 градуса по Целзий. Липсата на вода предизвика протести в пристанищния град Хорамшахр.

Видеоматериали, направени с мобилни телефони, показват полицията да използва сълзотворен газ срещу демонстрантите. Някои от протестиращите скандираха срещу правителството.

Ирански медии информират, че демонстранти са нанесли материални щети на сгради и са предизвикали малки пожари.

Вътрешният министър обяви, че правителството няма проблем с участващите в протеста хора, но полицията е трябвало да предприеме действия, тъй като ситуацията е излязла извън контрол.

Министърът добави, че е стреляно, за да се разпръсне тълпата и че един човек е ранен.

Но "Таймс оф Израел" пише, че най-малко четирима души са убити.

Управителят на провинцията съобщи, че проблемът с водата е заради спукване на водопровод, който ще бъде поправен в рамките на следващите дни.

През последните седмици няколко пъти бяха организирани протести срещу властта. Миналата седмица хиляди участваха в демонстрация на Големия пазар в Техеран. Те недоволстват от икономическата ситуация.