Владимир Путин се опитва да върне Европа обратно в 30-те години на миналия век и няма да спре със заплахите към Украйна, коментира ирландският министър Лео Вадаркар, съобщава "Индипендънт Ирландия". 

След като руският президент повиши залозите във войната си срещу Украйна, като обяви, че 300 000 резервисти ще бъдат призвани в армията му, Варадкар предупреди, че кризата, пред която е изправена Европа, може да се влоши.

"Ако Путин успее в Украйна, няма да спре дотук, той ще продължи и ще заплашва други страни."

Той каза, че Ирландия ще продължи да ги "подкрепя Украйна финансово като част от Европейския съюз, предоставяйки им оръжия".

"Ние не правим това директно, както знаете, ние го правим по други начини. Европейският съюз и НАТО ще продължат да предоставят оръжия, ние ще ги подкрепим по други начини финансово, хуманитарно, а също и с обучение, защитно оборудване и гориво".

Той е загрижен за Украйна, Европа и света след решението на Путин да "ескалира" войната в Украйна и частично да мобилизира руските резервисти.

"Това, което се случва в Украйна, е престъпление срещу човечеството и Путин е на път да извърши още по-ужасни престъпления срещу Украйна и аз вярвам, че трябва да застанем зад народа на Украйна в тяхната битка".

"Виждали сме това и преди в Европа през 30-те и 40-те години на миналия век, исторически на правителствата на Запада им отне твърде много време тогава, за да се противопоставят на терора и тиранията, които дебнеха Европа по това време".

"Този ​​път не можем да си позволим да направим тази грешка, трябва да се застъпваме за демокрацията и човешките права. Те се борят, за да защитят нашите ценности и нашия начин на живот".

По-рано премиерът Махаел Мартин също изрази загрижеността си от ескалацията на войната.

"Много съм загрижен за това. Това е много тежка реч. Това е опит за анексиране на нова територия от Украйна и принуда на хората в Украйна. Заплахата от ядрени оръжия е много сериозна. Мисля, че Западът и Европа трябва да бъдат много издръжливи в подкрепата за Украйна".

"Призовавам президента Путин и Русия да спрат тази война и да обявят прекратяване на огъня. Има ненужни убийства и от двете страни. За какво - империалистическа цел от деветнадесети век."

Путин надъхва за суверинитет и свобода по време на стотици арести на протестиращи

Путин надъхва за суверинитет и свобода по време на стотици арести на протестиращи

Русия няма да допусне повече грешки, уверява руският президент