Русия иска да разбере "истинските намерения" на САЩ.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, съобщават руски медии.

Снимка 288226

Източник: ЕПА

Това е първото посещение на официален представител на администрацията на американския президент Доналд Тръмп в Русия.

Лавров подчерта, че Русия разглежда американските удари в Сирия като нарушение на международното право.

Той добави, че Москва има много въпроси към Вашингтон относно двусмислените действия и противоречащи идеи на САЩ в двустранните и многостранни отношения.

Снимка 288227

Източник: ЕПА

Руският топ дипломат подчерта, че е "фундаментално важно да се предотвратят бъдещи американски атаки в Сирия". Той посочи, че е трудно за Москва да получи обяснения от Вашингтон по оперативни въпроси, защото "все още не всички позиции в Държавния департамент са запълнени".

Лавров заключи, че посещението на Тилърсън в руската столица идва в точното време и е "добра възможност за изясняване на изгледите за сътрудничество".

Снимка 288225

Източник: ЕПА

От своя страна Тилърсън изтъкна, че срещата с Лавров дава на САЩ възможността за обсъждане на различията в двустранните отношения и дори до намаляването им.

"Тази среща идва във важен момент в нашите отношения, така че ние можем да уточним областите от взаимен интерес. Можем по-добре да разберем защо съществуват различията и какви са перспективите да ги намалим", заяви държавният секретар преди преговорите с Лавров.

Тилърсън каза още, че очаква открити, честни разговори с руския си колега.

Държавният секретар пристигна в Москва на 11 април.

Снимка 288224

Източник: ЕПА