Вулкан в югозападната част на Исландия на полуостров Рейкянес изригна в петък след хиляди земетресения в района през последните седмици, съобщи метеорологичното бюро на страната, цитирано от "Ройтерс". Полуостровът, разположен югозападно от столицата Рейкявик, е сеизмична гореща точка, с най-малко 40 000 земетресения през последните седмици.

Целият входящ и изходящ въздушен трафик от международното летище Кефлавик е спрян. Хеликоптер с научен персонал е бил изпратен, за да се оцени степента на изригването, съобщиха от службата.

Припомняме, че през 2010 г. пепел от изригването на вулкана Ейяфятлайокул стана причина голяма част от европейското въздушно пространство да бъде затворено за няколко дни. През 2016 година, Исландия повиши тревогата си за авиацията с една степен, след като няколко земетресения разтърсиха един от най-големите вулкани в страната. 

Исландският вулкан изригна отново

Исландският вулкан изригна отново

Ирландия отвори въздушното си пространство по-рано от предвиденото

Предупредителните нива за авиацията минават от зелено, през жълто и оранжево, до червено. Жълтият цвят предполага, че "вулканът проявява признаци на необичайно неспокойство".