Военният министър на Израел Моше Ялон обяви, че терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) са финансирани с „турски пари”, цитиран от Ройтерс.

Коментарът на израелския официален представител може да възпрепятства опитите за подобряване на обтегнатите от години отношения между Турция и Израел, отбелязва осведомителната агенция.

Зависи от Турция, турското правителство, турското ръководство, да реши дали те искат да бъдат част от каквото и да е било сътрудничество в борбата срещу тероризма. Това не се случва към момента, каза Ялон пред журналисти в Атина.

Както знаете, ДАЕШ се радва на турски пари от петрол от много, много дълъг период. Надявам се, че това ще приключи”, добави израелският министър след среща с гръцкия си колега Панос Каменос.

Припомняме, в началото на декември Русия официално обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган и членове на неговото семейство, че са пряко замесени в нелегални доставки на петрол от петролните кладенци в Сирия, контролирани от „Ислямска държава”.

От ведомството показаха сателитни снимки на колони с петролни цистерни на турско-сирийската граница. Цистерни с петрол свободно преминават също така и границата между Турция и Ирак, според Генералния щаб на Русия. От руското военно министерство добавиха, че Турция е основният потребител на петрола на ДАЕШ.

Иран също обяви, че притежава снимкови и видео доказателства, които показват, че ДАЕШ продава контрабанден петрол в Турция.