Хората посочват като най-големите заплахи за света терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и климатичните изменения. Това става ясно от ново социологическо проучване на Pew Research Centre, цитирано от световни агенции.

В сондажа анкетираните са запитани какво им е мнението за 8 потенциални заплахи. Въпреки че нивото и фокусът варират в регионите и държавите, ДАЕШ и климатичните промени са посочени като най-големите заплахи за света сред респондентите от 38 държави.

Терористичната организация е посочена като най-голямата заплаха в 18 държави, като най-много са концентрирани в Европа, Близкия изток, Азия и САЩ. В голяма част от тези държави са извършени терористични атаки.

В 13 държави, предимно в Латинска Америка и Африка, хората посочват като най-голяма заплаха климатичните промени.

В други страни заплахите от кибератаки и световната икономика са споменати като големи заплахи. В Япония основната заплаха идва от кибератаките, а като втора е посочена в САЩ, Германия и Великобритания.

Анкетираните в Гърция и Венецуела смятат, че най-голямата заплаха е нестабилността на международната икономика, което отразява продължаващата години стагнация в тези страни. В много държави в Близкия изток и Латинска Америка икономическата нестабилност е посочена като втора най-голяма заплаха.

Бежанската вълна се възприема като голяма заплаха от 39% от анкетираните в 38-те държави. Топ заплаха е само в една държава - Унгария.

В световен план 1/3 от анкетираните виждат мощта и влиянието на САЩ, Русия и Китай като голяма заплаха. Влиянието на САЩ е основно притеснение в Турция, а в Южна Корея и Виетнам - Китай. В Полша като основна заплаха се посочва Русия.