ДАЕШ („Ислямска държава”) е била принудена да намали заплатите на терористите с 50% заради въздушните удари на водената от САЩ международна коалиция, които са засегнали притока на пари от продажбата на петрол. Това заяви високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс.

Даниъл Глейзър, американски помощник-министър на финансите, изтъкна, че въздушните атаки са засегнали възможностите на групировката да добива, рафинира и транспортира петрол от контролираните в Ирак и Сирия територии.

Той добави на пресконференция в Лондон, че групировката няма да печели пари по същия начин като преди.

„Ислямска държава” намали заплатите на бойците си в Ракка с до 50%”, добави той.

При въздушните удари са поразени и места за съхранение на пари. Според Глейзър „буквално са изгорени милиони долари”.

Американският представител разкри още, че САЩ са установили, че групировката е печелила по 500 милиона долара на година от петрол, стотици милиони от данъци, изнудване и стотици милиони от банки в окупираните от групировката територии.

Но въздушните атаки започнаха да оказват огромно влияние, добави той. Това е повлияно също от решението на иракското правителство да ореже заплатите на държавните служители в контролираните от ДАЕШ територии, които съставляват около 2 милиарда долара на година.

Даниъл Глейзър поясни, че ДАЕШ все още има много пари, но орязването на приходите ще засегне усилията им.

Не е евтино да се управлява халифат, не е евтино да се води война. Трябва да плащате на бойците си, изтъкна той и добави, че ще става все по-трудно за тях.