Стрелецът от Орландо Омар Садики Матиин е заявил, че действа от името на ДАЕШ, предаде CNN.
Междувременно агенция „Ройтерс” съобщи, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е поела отговорност за нападението.

Припомняме, 29-годишният нападател от афганистански произход застреля 50 души в нощния гей клуб „Пулс”.

Президентът Барак Обама определи нападението като терористичен акт и проява на омраза.
„Днес ние като американци сме дълбоко опечалени от жестокото масово убийство на десетки невинни хора”, каза още американският президент.

Това е най-смъртоносното масово убийство при нападение с огнестрелно оръжие в историята на САЩ.
Жителите на Орландо оставят цветя пред клуба в знак на почит към загиналите.

Съобщава се, че нападателят се е обадил на спешния телефон 911, за да обяви верността си към джихадистката организация. Съобщава се, че при обаждането си е споменал и атентаторите от Бостън.  

Снимка 238769

 

Полицията огласи детайли  информация по случая, от които става ясно, че терористът е бил добре въоръжен. Разполагал е с пушка, пистолет и взривно устройство.

По-рано беше съобщено, че полицейски кучета са открили следи от експлозив в колата му.

Според данните на полицията, Матиин е започнал да стреля в заведението около 2:00 ч. през нощта, след което излязъл навън и е влязъл в престрелка с полицейски отряд от 9 души, които незабавно се е отзовал на сигнала за нападението.  

След това отново е влязъл в клуба и е взел около 30 заложници. Всички те по-късно са били освободени, а нападателят убит.  

При щурма на заведението, проведен около 5:00 часа сутринта в неделния ден, е използван бронетранспортьор, за да могат силите на реда да отстранят вратата и да проведат операцията за освобождаване на заложниците.  

Властите на Орландо призоваха гражданите да даряват кръв за ранените.

На 16 юни националните флагове на всички американски обществени сгради ще бъдат спуснати в знак на траур заради жертвите на терористичната атака.