Командири от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), които са избягали от Сирия, заговорничат с екстремистки организации в Африка за предизвикване на нова миграционна вълна към Европа.

Това предупреди шефът на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийсли, бивш републикански губернатор в американския щат Южна Каролина, пише "Гардиън".

Бийсли подчерта, че Европа трябва да се събуди и да отговори на стратегията на екстремистите в Сахел.

Според американеца избягалите от Сирия се обединяват с местни терористични организации, за да вербуват и тласкат милиони африканци към Европа.

В интервю за "Гардиън" по време на визита в Брюксел във връзка с двудневна конференция за Сирия Бийсли заяви, че очаква мигрантската криза през 2015 г. да се повтори, но сега ще има много повече джихадисти сред имигрантите.

По думите на шефа на Световната продоволствена програма терористите от ДАЕШ си партнират с екстремистки групи като "Боко харам" и "Ал Кайда".

"Моят коментар към европейците е, че ако смятат, че имате проблем с държава като Сирия с 20 милиона души, защото дестабилизацията и конфликтът са предизвикали имиграция, чакайте, докато Сахел с 500 милиона души още повече се дестабилизира. И тук европейската и международна общност трябва да се събуди", предупреди той.