Бойци от четири екстремистки групировки на Филипините обявиха, че създават провинция на "халифата" "Ислямска държава" на остров Минданао и се заклеват във вярност на лидера на групировката, съобщава ТАСС, позовавайки се на пресата в Австралия.

Според изданието бойците са се заклели във вярност на действащия в Сирия и Ирак ръководители на ДАЕШ Абу Бакръ ал Багдади. „Провинцията” на „Ислямска държава” във Филипините ще се оглавява от лидерът на една от терористичните групировки – „Аб Сайяф” Иснил Хапилон.

Експерти определят събитието като промяна в стратегията на "Ислямска държава" за търсене на алтернативни територии, в които да развива дейността си.

Според Грег Бартън събитията във Филипините като предсказуеми, тъй като в Сирия и Ирак предстои явно продължителна и трудна борба, затова и групировката започва да търси алтернативни територии за себе си.

Вестник "Острелиън" коментира, че създаването на провинция във Филипините представлява опасност освен за страната и за другите държави в Югоизточна Азия и Австралия.