Терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) свалиха сирийски боен самолет близо до източния град Дейр ез Зор, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права и агенция, свързана с радикалната групировка, цитирани от Ройтерс.

Агенция „Амак” разпространи видео, което показва разбилия се самолет, както и части от тяло с военна униформа и бяла каска, закачени на улица. Агенцията отбелязва, че това е тялото на пилота.

Сирийският център уточнява, че ДАЕШ са свалили самолета на възвишенията Тхардах, около 5 километра югозападно от военното летище в Дейр ез Зор.

Групировката контролира по-голямата част от източната провинция, макар че лоялни на сирийския президент Башар Асад държат летището в свои ръце и част от града Дейр ез Зор на река Ефрат.

Не е ясно джихадистите как са успели да свалят самолета. Това е вторият свален самолет на територията на ДАЕШ от април. Терористичната организация свали и два хеликоптера през последните месеци.

Междувременно военното министерство на Русия съобщи, че шест стратегически бомбардировача унищожиха команден пункт, лагер, две петролни съоръжения, оборудване и избиха десетки джихадисти.

Руски бомбардировачи унищожиха лагери, танкове и джихадисти на „Ислямска държава”

Руски бомбардировачи унищожиха лагери, танкове и джихадисти на „Ислямска държава”

В резултат на въздушните удари голямо оборудване

Всички самолети са се прибрали безопасно в базата.