Екстремисти от уйгурската етническа група в Китай, присъединили се към ДАЕШ ("Ислямска държава"), обещаха да се върнат у дома и "да пролеят кръв като реки".

Това съобщава базираната в САЩ разузнавателна компания SITE Intelligence Group, която се позовава на разпространено от терористичната групировка видео, предаде "Франс прес".

Експерти алармираха, че за първи път ДАЕШ заплашва да удари Китай.

Видеото, което е с продължителност половин час, е разпространено от клон на ДАЕШ в Западен Ирак. В него участват екстремисти от Синдзян-уйгурски автономен регион в Китай, отбелязва американската компания, анализирала видеото.

Китай от години обвинява уйгурски сепаратисти за възникналото насилие в автономния регион и предупреди, че екстремистите могат да се свържат с глобални джихадистки организации.

Във видеото уйгурски екстремист заплашва Китай преди да екзекутира човек.

"О, вие, китайци, които не разбирате какво казват хората! Ние сме войниците на Халифата и ще дойдем при вас, за да ви изясним с езика на нашите оръжия, да пролеем кръв като реки и да отмъстим за угнетените".

Много уйгури - изповядват исляма, се оплакват от културно и религиозно преследване от китайските власти, както и от дискриминация.

Изглежда, че това е "първата директна" заплаха към Китай от страна на ДАЕШ, каза Майкъл Кларк, експерт за Синдзян-уйгурски автономен регион от Австралийския национален университет.

За първи път уйгурски екстремисти твърдят, че са се врекли във вярност на ДАЕШ, добави той.

В деня на разпространението на видеото 10 000 служители на военната полиция в автономния регион се събраха на демонстрация - четвъртата подобна демонстрация тази година в региона.

Китайските власти засилиха контрола в Синдзян-уйгурски автономен регион.