Ръководителят на палестинското движение „Хамас" Исмаил Хания даде първото си от много време интервю през кореспондента на „Ал Джазира".

От своето скривалище в ивицата Газа Хания заявява, че продължава да се страхува за живота си и от покушение от страна на израелските агенти, въпреки приключването на операцията „Излято олово".

В интервюто Исмаил Хания се обръща към новия президент на САЩ Барак Обама с молба да измени политиката към Близкия Изток и изразява увереност, че Обама не желае да се превръща във враг на целия мюсюлмански свят.

„Ние разчитаме американската политика към Близкия изток да бъде преразгледана напълно. Особено в тази си част, която касае палестинския проблем", казва Хания.

Изявлението на Исмаил Хания съвпада и с очакванията на лидерите на „Хамас" в изгнание, пише MIGnews.

На пресконференция в Техеран външният министър на Иран Манушер Мотаки заяви, че е готов на сдружаване с Америка, ако администрацията на Обама преразгледа своята близкоизточна политика".

Припомняме, напрежението между Израел и ивицата Газа все още остава силно, след като израелската армия проведе двуседмична операция с палестинския анклав. Точно преди десет дни операцията официално приключи с обявяване на едностранно примирие от Израел.

Въпреки това на няколко пъти израелските военни отново се връщаха в Ивицата, след като от радикалното движението отново изстрелваха ракети срещу южните градове на Израел.