Испания ще предостави на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана "системи Hawk", съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, съобщава The Hill.

Остин - който бе в Брюксел за среща на министъра на отбраната на НАТО, както и за среща на Контактната група по отбраната на Украйна - каза, че САЩ насърчава съюзниците бързо да предоставят на Украйна помощта, която тя най-много иска, включително системи за противовъздушна отбрана.

"Точно днес един от нашите съюзници се върна ден по-късно и каза, че ще дадат допълнителни системи Hawk, които украинците поискаха. Така че благодарим на Испания за много, много бързата реакция", каза Остин по време на пресконференция след срещата на НАТО.

Остин също насърчи други съюзници да осигурят и допълнителни способности.

Натискът да се предостави на Украйна модерна противовъздушна отбрана се засили тази седмица, след като Русия в понеделник започна ракетни удари срещу Киев и други градове. Кремъл също засили използването на "дронове камикадзе".

Атаките са отмъщение за експлозията през изминалия уикенд, която повреди моста през Керченския проток, свързващ анексирания Крим с континенталната част на Русия.

Остин каза, че подходът за доставяне на тежки оръжия в Украйна осигурява системи, които вече са в запаси и осигуряване на системи, чието производство и изпращане в театъра на военните действия ще отнеме повече време - като наскоро обявените 18 допълнителни високомобилни артилерийски ракетни системи ( HIMARS) за Украйна.

"За някои от тези системи може да отнеме седмици или месеци, за други системи може да отнеме години", каза той.

Оръжията, които се насочват сега, включват осигурените от САЩ усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS) и германските ракетни системи въздух-въздух IRIS-T SLM.

Вашингтон е изпратил осем NASAMS в Украйна, но нито един все още не е пристигнал, докато Берлин достави първата от четирите ракетни системи въздух-въздух IRIS-T на Украйна в понеделник.

Отделно в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът ще достави оборудване за борба с дронове на Украйна.

Съюзниците от НАТО "доставят модерни системи, включително артилерия, противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства", каза Столтенберг.

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

Алиансът обсъжда как да засили подкрепата за Киев