Испания предупреди, че няма да подкрепи военна намеса във Венецуела, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова другите държави да разгледат "всички варианти" за отстраняване на президента Николас Мадуро от власт, пише "Гардиън".

Днес Гуайдо ще се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс в Колумбия на фона на спекулации, че администрацията на Доналд Тръмп може да използва сила за свалянето на Мадуро.

Загиналите при сблъсъците във Венецуела вече са 4

Загиналите при сблъсъците във Венецуела вече са 4

Около 100 ранени...

Самопровъзгласилия се на 23 януари за президент на Венецуела Хуан Гуайдо отправи призива ден след възникналото в събота насилие. Поддръжници на опозицията се опитаха да преминат през правителствена блокада и да внесат храна и медикаменти във Венецуела. Най-малко четирима души загинаха и повече от 300 пострадаха.

"Събитията днес ме задължиха да взема решение официално да предложа на международната общност да запазим всички варианти в наличност, за да постигнем освобождение на родната ни страна", написа Гуайдо в "Туитър".

ЕС зове Венецуела да приеме хуманитарната помощ

ЕС зове Венецуела да приеме хуманитарната помощ

Настоява за възстановяване на демокрацията чрез честни президентски избори

Пенс ще обяви "конкретни мерки" и "ясни действия" на срещата на регионалната Група от Лима в Богота днес, обяви високопоставен американски представител.

Но испанското правителството категорично се обяви против използване на военна сила.

"Не всяка опция е на масата", каза външният министър Хосеп Борел пред испанската агенция Efe. "Ние ясно предупреждаваме, че няма да подкрепим и енергично ще осъдим всяка чуждестранна военна интервенция, което се надяваме, че няма да се случи", подчерта той.

Борел повтори призова си за нови президентски избори в латиноамериканската държава, като добави, че "решението във Венецуела може да бъде постигнато с демократично решение, прието от венецуелците и с призиви за провеждане на президентски избори".

Най-малко четирима убити и стотици ранени във Венецуела

Най-малко четирима убити и стотици ранени във Венецуела

Гуайдо ще се срещне с Пенс

Испанският премиер Педро Санчес е сред европейските лидери, които признаха Гуайдо за президент в началото на февруари.

Междувременно Южна Корея призна Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, обяви южнокорейското външно министерство. Така Гуайдо е признат от повече от 50 държави.

Сеул обясни решението си с мотива, че последните президентски избори във Венецуела не са били валидни и прозрачни.