Най-малко четирима души са убити и стотици други са ранени при насилието във Венецуела в събота, докато опозиционни активисти се опитват да пренебрегнат правителствена забрана и да внесат храна и медикаменти от съседните страни, пише "Гардиън".

След неуспешния опит да премине през правителствени блокади, опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент на 23 януари обяви, че ще продължи борбата и "трябва да запазим всички варианти за освобождението на нашата родина".

285 са пострадали на границата с Венецуела

285 са пострадали на границата с Венецуела

Сблъсъците в Латинска Америка продължават

Той ще посети Богота в понеделник, където ще се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и регионални лидери от Групата от Лима.

Американският сенатор от Флорида Марко Рубио отговори на коментарите на Гуайдо и заяви, че е разговарял с регионални лидери и че действията на режима на Николас Мадуро в събота "отварят вратата за различни потенциални многостранни действия, които не са били на масата само до преди 24 часа".

Снимка 408585

Източник: ЕПА

Въпреки че Гуайдо не си осигури очакваното от него масово дезертиране, най-малко 60 граничари са избягали в Колумбия, докато други лоялни военнослужещи и полицаи на Мадуро използваха сълзотворен газ и гумени патрони, за да отблъснат протестиращи и да спрат конвоите с хуманитарна помощ.

Венецуела трупа войници по границата с Колумбия

Венецуела трупа войници по границата с Колумбия

Венецуелски войници до границата с Колумбия използваха сълзотворен газ

Три камиона с помощ бяха подпалени при захода си към първия граничен пункт на моста "Сантандер", който свързва Венецуела с Колумбия.

Според колумбийските власти най-малко 285 души са ранени.

Снимка 408586

Източник: ЕПА

В южната част опозиционни активисти твърдят, че хуманитарната помощ е достигнала до Венецуела. Въпреки че два камиона са напуснали Бразилия, те са спрели само на няколко метра от венецуелско-бразилската граница.

Организацията Foro Penal съобщава за най-малко четирима загинали и 18 ранени при стрелба.

Венецуела частично затвори границата с Колумбия

Венецуела частично затвори границата с Колумбия

Правителството е издало нареждане за затваряне на три пропускателни пункта