Правителството на Венецуела нареди частично да се затвори границата с Колумбия часове преди САЩ да доставят хуманитарна помощ, на което се противопоставя президентът Николас Мадуро, информира АП.

Вицепрезидентът Делси Родригес написа в "Туитър", че правителството е издало нареждане за затваряне на три пропускателни пункта в щата Тачира заради "сериозни и нелегални заплахи" срещу мира и суверенитета на Венецуела от правителството на Колумбия.

Боливия обяви US помощта за Венецуела за "троянски кон"

Боливия обяви US помощта за Венецуела за "троянски кон"

Ево Моралес е известен съюзник на Мадуро и критик на САЩ

Граничният район е мястото, където се очаква опозиционният лидер Хуан Гуайдо да получи няколко тона храна и медикаменти, доставени в Колумбия от администрацията на Доналд Тръмп.

Междувременно външният министър на Венецуела съобщи, че около 60 страни са подкрепили кампания на Каракас за насърчаване принципите за ненамеса във вътрешните работи на държавите, заложени в Хартата на ООН, а също така противопоставяне на заплахите за използване на сила. Държавите организират инициативи и действия.

Сблъсъци по границата с Бразилия, Венецуела разположи танкове

Сблъсъци по границата с Бразилия, Венецуела разположи танкове

Една жена е убита и други около 10 души са ранени

Хорхе Ареаса не разкри подробности пред журналистите след закрито заседание на ООН, но отбеляза, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, Съветът за сигурност на ООН, Общото събрание, председателят на събранието и Съветът на ООН по правата на човека в Женева ще предприемат действия.

На срещата участваха държави като Русия, Китай, Иран, КНДР, Сирия, ЮАР и Боливия.

Ареаса нарече опита на опозицията да внесе хуманитарна помощ "спектакъл" и обвини САЩ в организиране на събитие с цел "предизвикване на насилие" и бунт на армията.

Русия обвинява САЩ, че планират да въоръжат опозицията във Венецуела

Русия обвинява САЩ, че планират да въоръжат опозицията във Венецуела

Вашингтон бил разположил спецчасти и техника близо до Венецуела

Самият Гуайдо предупреди, че милиони граждани на Венецуела ще излязат по улиците на страната да подкрепят доставянето на международната хуманитарна помощ.

ООН призова за избягване на насилието във Венецуела.

Ситуацията във Венецуела се изостри, след като Хуан Гуайдо се обяви за президент на 23 януари, около две седмици след началото на втория мандат на Мадуро, който спечели президентските избори през 2018 г.

Преди няколко дни президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди да се затвори границата с Бразилия, тъй като лидери на опозицията планират да вкарат чуждестранна хуманитарна помощ от три съседни държави.