Хуманитарната помощ, която САЩ изпратиха на Венецуела, е троянски кон. Това обяви боливийският президент Ево Моралес, цитиран от РИА "Новости".

В "Туитър", той призова останалите държави в региона да се държат "братски" и да защитят суверенитета на Венецуела.

Както е известно, Моралес е известен съюзник на Мадуро и критик на САЩ.

Самият президент Николас Мадуро обяви, че няма да допусне помощта в страната. Той обвини САЩ, че са ощетили с милиарди долари страната му и сега предлагат "трохи".

Сблъсъци по границата с Бразилия, Венецуела разположи танкове

Сблъсъци по границата с Бразилия, Венецуела разположи танкове

Една жена е убита и други около 10 души са ранени

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди да се затвори границата с Бразилия, тъй като лидери на опозицията планират да вкарат чуждестранна хуманитарна помощ от три съседни държави.

Ситуацията във Венецуела се изостри, след като Хуан Гуайдо се обяви за президент на 23 януари, около две седмици след началото на втория мандат на Мадуро, който спечели президентските избори през 2018 г.

Гуайдо обяви, че помощта ще пристигне в страната на 23 февруари и призова армията да не държи собствения си народ като заложник.

Гуайдо беше признат за президент от повечето страни от ЕС и от Латинска Америка, както и от САЩ, докато Русия, Китай, Турция, Мексико и др. продължават да подкрепят Николас Мадуро като легитимен президент.

Доналд Тръмп обяви, че САЩ стоят зад Гуайдо и осъди Мадуро за социалистическата политика на неговото правителство.

Припомняме, че България също бе забъркана в скандал, след като опозиционен депутат разкри, че Мадуро се е опитал да изнесе и в нашата страна държавни активи. МВнР съобщи, че не разполага с такава информация.

Позицията на страната ни пък скара властите. С решение на министрите от кабинета "Борисов-3" българското правителство призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела. Преди това президентът Румен Радев поиска да не се намесваме във вътрешните работи на страната.